ULT Ipari elszívók

Logo

felepitesTagadhatatlan, hogy az ipar területén, a különböző anyagokat előállító, feldolgozó, alakító üzemek, cégek száma egyre növekszik, hisz civilizációnkat az ipari termelés növekedése nagymértékben meghatározza. Ennek hatására sok járulékos, a gyártást segítő, felügyelő, biztonságossá tevő iparágak fejlődtek ki ezeken a területeken.

Ilyen fontos tényező a biztonságos megmunkáláshoz tartozó, a gyártás során keletkező, káros anyagok eltávolítása, és semlegesítése.

Cégünk a lézeres megmunkálások alkalmával keletkező füstök, gázok, porok elszívására szakosodott gyártó termékeivel kezdett foglalkozni pár évvel ezelőtt. A német ULT cég olyan célgépeket fejlesztett ki ezen a területen, melyet mostanra már a nagy lézeres megmunkáló állomásokat építő, forgalmazó cégek is egyre inkább használnak. Ezt egyrészt az Európai Unió erősödésével és az Unión belüli országokban bevezetett biztonsági szabványok, előírások nyomán kellett, hogy bevezessék a gyártó cégek, de a gépkezelő személyzet egészségvédelme, a berendezések részeinek élettartam növelése valamint a környezet kímélése is megkövetelte.

Mára már az ULT nem csak kizárólagosan a lézerekhez szállít ipari elszívókat, hanem az ipar legtöbb területére tud olyan megoldást javasolni, amely a gyártástechnológiához a leginkább passzol.

 

 

táblázat+elszivok

Főbb területek:

Lézerfüst elszívó berendezések – LAS elszívó berendezés

Ezek az elszívók leginkább a lézeres megmunkáláskor keletkező füstök elszívását, valamint a technológiai lépés során keletkező port kell, hogy eltávolítsa a munkatérből, megvédve ezzel a nagyon kényes optikai elemeket, és nem utolsó sorban a gépet üzemelő gépkezelőket. A lézerezés során keletkező füst azért is veszélyes lehet, mert attól függően, hogy milyen anyagot lézerezünk, akár mérgező, agresszív korrodáló hatást is kifejthet. Épp ezért kell az elszívott levegőt kémiailag is semlegesíteni. Erre szolgál az erre az elszívó típusra jellemző aktív szénszűrő rendszer.

 

Porok elszívása – ASD elszívók

Olyan technológiai lépéseknél, ahol a gyártás során sok finomszemcsés por keletkezik, elengedhetetlen, hogy elszívó berendezést alkalmazzunk. Itt is a levegő leszívásakor a port ki kell szűrni a beszívott levegőből, hogy azt a légtérbe vissza lehessen fújni, szennyezés elkerülésével. A szűrőrendszer rendszeres takarítása, cseréje, nagy mennyiségű por esetén igen csak sok problémát okozhat, nem is beszélve a költséges üzemeltetésről. Ennek kiküszöbölésére fejlesztette ki az ULT az ellenáramoltatás elven működő automatikusan tisztuló szűrőrendszerét, melynek köszönhetően a szűrők élettartamát jelentősen (1-2 év) kitolták a pár hét használhatósági időhöz képest.

 

Pára, szag és gázok elszívására alkalmas rendszerek – ACD elszívó típus

Ezen alkalmazások esetében megint csak a beszívott levegő kémiai semlegesítése a főbb kritérium, leginkább az emberi élet védelmének szempontjából, de figyelembe kell venni a működési, működtetési biztonságot, elkerülve a robbanást, korróziót, stb.

 

Olaj és emulziós köd semlegesítése – AOD típusú elszívók

Ebben az esetben megint csak a káros anyagok kémiai hatása jelenti a fő gondot, melyet az elszívás után az anyag semlegesítésével lehet megoldani.

 

Forrasztáskor keletkező füstök elszívása – LRA elszívók

A füstök semlegesítése megint csak az emberi élet és a technika védelmében vált fontos tényezővé ezeknél az agresszív gázoknál, füstöknél.

 

Hegesztéskor felszabaduló gázok, füstök elszívása – SRA elszívó család

Az iparban egyre szélesebb választékban találhatunk olyan alapanyagokat, melyek melegítése során, olyan anyagok kerülnek a levegőbe, melyek nem csak a berendezést, de a gépkezelőt is veszélyeztetheti. Ezeket a gázokat, füstöket kezelni kell, el kell távolítani a munkatérből és semlegesítés után a környezetbe juttatni. Erre szolgál az ULT SRA típusú elszívója.

 

Speciális alkalmazási területekre is van megoldása az ULT elszívóknak, így jól alkalmazható berendezést kínál az Orvosi, a Restaurálási, Laboratóriumi, Kozmetikai területekre is.

 

A fentiekben körvonalazott elszívók mindegyikére jellemző, hogy különböző légszállítási teljesítménnyel (160 – 3.000 m3/óra), széles tartományban szabályozható vakuum nyomással (1.900 Pa – 22.000 Pa), valamint típuson belül is modulárisan összeállítható szűrőrendszerrel építhető ki a végleges berendezés.

Az elszívástechnika természetesen több olyan kiegészítő elemből is áll, melyek a legmegfelelőbb áramlási feltételeket, környezetet teremti meg, hogy a szennyezett levegő lehető legnagyobb mennyiségét lehessen az adott térből eltávolítani és megszűrni.

Ehhez olyan kiegészítőkre van szükség, melyek lehetővé teszik, hogy akár a füst, por, gázok keletkezésének helyét közelíthessük meg az elszívó csonk bemeneti szívócsonkjával, vagy a légáramlást tereljük a szívócsonk felé, de az is megoldás lehet, hogy a szennyezett levegőt egy jól definiálható térben tartjuk, így könnyítve meg az adott tér tisztítását, elszívását.

Ennek megfelelően termékpalettánkon megtalálhatók a különböző flexibilis és karos mechanizmusok az elszívás pontos lokalizálására.

Csövek, karos mechanizmusok

csovek,karok

Ha nehezen lehetne egy konkrét területre behatárolni a füst keletkezési helyét, vagy túl nagy ez a terület, akkor a légterelők segítségével tudjuk az elszívócsonk felé irányítani az elszívandó közeg áramlását.

Légterelők

terelok

Ha azonban olyan nagy mennyiségű a keletkező füst, hogy tereléssel sem lehet a teljes mennyiséget elszívni, akkor érdemes a területet körbehatárolni, és a keletkező szennyeződést egy konkrét helyre beszorítani, amit könnyedén tudunk a megfelelő elszívó segítségével folyamatosan tisztítani, friss levegő áromoltatásával.

Kabinok

kabinok

Helyszíni felmérés alapján egyedi, minden ipari igényt kielégítő központi elszívórendszerek tervezése, kivitelezése.

A képen látható példa technikai adatai:

Központi elszívó berendezés

- Maximális ventilátor kapacitás: 38.400 m3/h
- Névleges kapacitás: 33.320 m3/h
- Vákuum: 2.850 Pa
- Szűrőkazetták száma: 36 db
- Teljes szűrő felület: 448 m2
- Motorteljesítmény: 44 kW
- Motor típusa: 400 V, 50 Hz
- Elszívócső hossza: kb. 260m

A központi elszívórendszerek előnyei:

- a szűrőbetétek egyenként cserélhetőek
- jelentős az energia megtakarítás
- központosított porgyűjtés
- nagy rendszer megbízhatóság

 

Annak érdekében, hogy az alkalmazásokhoz és a keletkező szennyeződésekhez leginkább kapcsolódó berendezés kerüljön kiválasztásra, igen csak sok szempontot kell figyelembe venni. Ennek érdekében javasoljuk, hogy szakembereink tanácsait, észrevételeit, tapasztalatait kihasználva, keressen bennünket, hogy műszakilag a legmegfelelőbb megoldást tudjuk kiválasztani, és beüzemelni a kívánt környezetben.

 
English (United Kingdom)Hungarian