QS Marking System

QS Marking System

FIBER lézeres jelölő rendszer

QS Mark system

Impulzus üzemű Fiber lézer ötvözete a Galvo optika precizitásával
Nagy sebességű jelölés – Mikrotechnológiai pontosság


Az SPI Fiber lézer alapokon működő Impulzus üzemű jelölő lézerek segítségével nagy pontosságú és hihetetlenül gyors, akár 30.000 mm/s sebességű, megmunkálást tudunk megvalósítani, mind a jelölés, mind a vágás, mind pedig a hegesztés területén.

A QS-Mark System motorja az SPI Angol cég által gyártott G4 Fiber lézerforrás, mely leginkább a hosszú élettartamával keltette fel a figyelmet, 450.000 karbantartásmentes üzemóra.

SPI Impulzus lézer: 10 – 70W átlagteljesítmény

A technológiai előrehaladás és az SPI új fejlesztéseinek köszönhetően olyan széleskörű termékpalettával rendelkezik, hogy az adott feladathoz, alkalmazáshoz, a legjobban illeszthető lézertípust lehet kiválasztani.

Ennek ott van a legnagyobb jelentősége, hogy adott alkalmazáshoz eltérő minőségű lézer lehet a megoldás, ami nem mindig csak a leadott lézer-teljesítményben különbözik, de eltérő sugárnyaláb minőséget is jelenthet. Ez a lézer fókuszátmérőjében, és ennek következtében a lézer energiasűrűség eloszlásában eredményez különbséget.

Ennek eredményeként az eltérő foltátmérők igen csak széles határok között használható lézert adnak a felhasználók kezébe.

Lézertípusok szerint az alábbi 3 típust található meg az SPI portfóliójában:


S type                  Z type                 L type

StypeZtypeLtype

Típus S Type Z Type L Type
M2 (max) <1.3 <1.6 <2
M2 (tipikus) 1.15 1.30 1.8
Energia 0.7 mJ 1.0mJ 1.0 mJ
Csúcs telj. >9 kW >12kW >12kW
Fókusz átmérő 9 um 22 um 30 um

A foltátmérő által meghatározott vonalvastagság változatossága lehetővé teszi, hogy külön lézertípust használjunk mikrojelölésekhez és nagyfoltú lézert akkor, amikor felületmegmunkálásról, rétegeltávolításról van szó.

 

 

 

Alkalmazási területek

 

grav

Gravírozás

Ennek során a lézer anyagrészecskéket robbant ki a felületről, és az így kialakult kráterek alkotják a jelölést. Gyors és látványos jelölési mód, hátránya, hogy a környezet káros hatásai kikezdhetik az anyag felületét, pl. beindul a rozsdásodás.

 

 

 

 

annealHőszínezés

Fémek esetében a lézer képes az anyag kristályszerkezetét, hőkezelés útján megváltoztatni, melynek eredményeként, megváltozik a felület színezete. Az így létrehozott jelölés, nem okoz felületi károsodást, így a felületi integráció megvédi az anyagot a környezet káros hatásaitól. Hátránya, hogy lassabb eljárás, mint a gravírozás.

 

 

 

ablationRétegeltávolítás

Az egyik legelterjedtebb jelölési forma, melynek során a felületet néhány mikron vastagságban párologtatja el a lézer. Gyors és látványos jelölés érhető el. Hátránya a megfelelő előkészítés, pl.: eloxált alumínium.

 

 

 

 

foamingHabosítás

Ez az eljárás a műanyagok jelölésére utal, melynek során a lézer segítségével az anyagot felmelegítve, a felületen buborékokat létrehozva változik meg a felület törésmutatója. Ennek hatására jön létre egy jól olvasható, karakterisztikus jelölés.

 

 

 

jeloles Jelöléstechnika

A fenti eljárások eredményeként olyan 1D-s, 2D-s kódú jelölések hozhatók létre, melyeket az egyszerű kódolvasók is gyorsan, könnyen, nagy pontosággal tudnak olvasni.

A lézerfolt méretének csökkentésével pedig ezen kódok fizikai mérete is hihetetlenül lecsökkenthető anélkül, hogy a visszaolvashatósága csökkenne.

 

 

vizualitas

Vizualitás

A csökkenő lézerfolt a vizuális olvashatóságot is nagymértékben növeli, melynek köszönhetően ezek a lézerek jól használhatók a vizuáltechnikai eszközökkel történő azonosító rendszerek kódolására is.

 

 

 

 

 

 

Vezérlő, jelölő program

program1

SamLight CAD

A lézer vezérléséhez, a jelölendő grafika megrajzolását a SamLight CAD vezérlő és tervező program biztosítja.

Ennek segítségével és a layer technika adta lehetőségével a különböző típusú jelölésekhez tartozó paraméterek külön-külön állíthatók, így egy ütemben tud a lézer gravírozni, hőszínezni, illetve eltérő erősségű és sebességű jelöléseket végrehajtani.

A program lehetőséget nyújt a grafikai elemek megrajzolására, de alkalmas, más tervező programok (CAD tervező programok) által elkészített file-ok beolvasására is.

 

 

 

 

 

 

 

program2

 

Parametrizálás

A kifejezetten SPI Fiber lézerhez fejlesztett program segítségével állíthatjuk be az adott jelölési feladathoz szükséges paramétereket:

-       lézer teljesítmény

-       impulzus hullámforma

-       impulzus frekvencia

-       jelölési sebesség

A layer technika segítségével 255 különböző parameter-csomag állítható össze, így egy grafikai file-n belül többfajta jelölési minőség hozható létre, mely lehetőséget biztosít complex jelölési feladatok végrehajtására egy ütemben.

 

 

program3

Kommunikáció

A lézeres jelölések automatizálását, gyártósorokba való integrálását támogató kódrendszer teszi lehetővé.

Ennek segítségével a program fogadja a külső rendszer által küldött kódokat, melyeket igény szerint 1D (vonalkód), 2D (datamátrix, QR kód) vagy ugrókódos sorozatszámokká alakít, a tényleges jelölés előtt.

Ezen kívül a program képes Excel, TXT file-ban tárol kódok folyamatos beolvasására is, így további lehetőségeket biztosít a gyártósorral való folyamatos kommunikációra.

 
English (United Kingdom)Hungarian