Alkalmazási területek Fiber

SPI alkalmazás

SPI Jelölő lézer – G4

SPI applications

A lézerek ipari felhasználása gyakorlatilag a jelöléstechnika forradalmasításával kezdődött, így nem meglepő, hogy mára már a lézerek váltak a legmegbízhatóbb és legjobban használható jelölő szerszámmá.
A lézerrel nem csak a hagyományos betű-szám kombinációs gravírozást lehet megvalósítani, de sikerrel alkalmazzák mára már a:

 • fémek gravírozására, hőszínezésére,
 • nemfémes anyagok gravírozására, habosítására valamint színezésére
 • eloxált alumíniumok rétegeltávolításos jelölésére
 • töbrétegű ragasztószalagok rétegeltávolítására
 • mikronvastagságú festék rétegek eltávolítására
 • Day&Night jelölés

A fenti alkalmazási területek sokrétűsége miatt igen különböző teljesítményű, működésű, vezérelhetőségű lézerekre van szükség. Ezért is tud az SPI újabb és újabb lézer családtaggal megjelenni a piacon, hogy megoldást kínáljon a hagyományos, illetve a technológiák fejlődésével egy időben megjelenő, új jelölési feladatokra.

Részletesen a Jelölés menüpont alatt olvashat a lézerről.

SPI Vágó lézer – R4

SPI laser applications

Az iparban már évek óta elterjedt a lézeres vágás, egyre nagyobb teret hódítva, kiszorítva a víz és a plazmavágást. Eleinte a magas energia felhasználás, a horribilis üzemeltetési költségek és a szinte megfizethetetlen befektetés tartotta vissza az ipari vállalatok többségét a lézeres vágógépek alkalmazásától.
A CO2 lézerek kiváló vágási tulajdonságait megközelítve, majd felül is múlva kezdtek elterjedni a szilárd teszt (nd:YAG) lézerek, melyek még mindig nagyon drágának számítanak, ezért kevés cég engedheti meg magának az ilyen jellegű berendezést.
Aztán a Fiber lézerek elterjedésével nyílt meg a lehetőség a közép- és kisvállalkozások számára is, hogy lézeres berendezések vásárlásában kezdjen gondolkodni.
A Fiber lézer olyan technológiát hozott a az iparba, mellyel szinte ugyan olyan minőségű vágás valósítható meg, mint a az eddig használt lézerekkel, de töredék beruházási érték mellett.

A megmunkált anyagok lehetnek:

 • Szén. és rozsdamentes acél
 • Horganyzott acél
 • Alumínium
 • Réz
 • Titán
 • Egyéb fémes anyag

A megmunkálandó anyag típusától, valamint a lézer teljesítményének függvényében változik a vágható lemezek vastagsága, és a vágási sebesség is.
Az SPI termék palettájáról és azok részleteiről több információt talál a Vágás / Hegesztés – Makro és Mikro megmunkálás menüpont alatt.

Hegesztés

SPI applications

Az autóiparban a lézert leginkább hegesztésre használják, mivel nagyon pontos és egyenletes hegesztési varratokat lehet lézerrel készíteni, az emberi tényezők (kézremegés, távolságtartás, koncentráció, hozzáértés, stb.) kizárásával. Mivel a lézer paraméterei valamint a hegesztőfej geometriai elhelyezkedése egy pontos beállítás eredménye, ennek megfelelően a hegesztési konstrukció 100%-ig reprodukálható folyamat, így teljes mértékben azonos hegesztési varratminőség alakítható ki.
A Fiber lézerek akár csak vágási feladatok esetén a hegesztés területén is felveszik a versenyt a szilárd test lézerekkel, hiszen sok tekintetben teljesen hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek.
Természetesen itt is a lézer teljesítményének kiválasztása mellet nagyon fontos a megfelelő optikai elem megválasztása is, hogy a lézerparaméterek (fókusztávolság, foltátmérő, impulzus típus és lefutás, stb.) jól alkalmazkodjanak az elvégzendő feladat, hegesztés minőségi követelményeihez.

A hegesztésre alkalmas lézerekről részletesebben a Vágás / Hegesztés – Makro megmunkálás menü pontban olvashat.

SPI lasers

 
English (United Kingdom)Hungarian