CO2 lézerek

CO2 lézerek

OEM – integrálható – lézerek

A lézeres megmunkálás legalabvetőbb eszköze a lézer maga. Alkalmazások egész sora épül olyan egyedi berendezésekre, melyek kifejezetten az adott feladat elvégzésre lettek kifejlesztve. Az ilyen egyedi tervezésű berendezésekhez gyártja az UNIVERSAL OEM lézerforrásait 10W – 150W teljesítmény határok között.

CO2 lézertechnológia

A CO2 lézer érintésmentes anyagmegmunkálást tesz lehetővé, műanyagok, fa, bőr, kerámia anyagok vágási, jelölési és gravírozási feladatok megvalósítására. E lézertípusra jellemző hullámhossz ezekben az anyagokban tud a leghatékonyabban elnyelődni, ami alapvető feltétele a lézeres megmunkálásnak. Az így elnyelődött energia hővé alakul, ami ömledékesíti az anyagot a vágás rés mentén. Megfelelően nagy lézerteljesítmény mellett a lézer  az anyag teljes keresztmetszetében elpárologtatja az anyagot így tiszta és sima vágási felület jön létre. Alacsonyabb lézerteljesítmény mellett a megmunkálandó anyaban elnyelődő hőenenrgia termikus vagy kémiai reakciót hoz létre, melynek eredményeként állandó, jól elkülöníthető jelölés alakul ki a felületen. Ez a jelölés eltávolíthatatlanul beleég az anyagba, ami ezáltal kiváló lehetőséget teremt a termék azonosító jelének felhasználására, többek között.

A CO2 lézerek tipikusan, két különböző hullámhosszban kerülnek forgalomba, kismértékben eltérő felhasználási területek lefedésére.

Az Universal 75W-ig gyárt egy rezonátoros lézerforrásokat, míg 100,120 és 150W teljesítmény kategóriában már a dupla rezonátoros kivitelt biztosítja. A két rezonátorral kialakított, kereszt polarizált lézer többféle alkalmazási lehetőséget nyújt az anyagmegmunkálások területén.

 

A 10.600nm (10.6 μm) hullámhosszú lézer felhasználási területei:

 • Műanyagok, fa, szövet, bőr és laminált lemezek vágása, jelölése, gravírozása.
 • Alumínium, kerámis, kő, üveg jelölése.

 

A 9.300nm (9.3 μm) hullámhosszú lézer felhasználási területei:

 • Kiválóan alkalmas nagyon kontrastos jelölések kivitelezésére PET palackokon, fotopolimer anyagokon, és más fémyérzékeny műanyagokon.

 

A CO2 gázlézerek ULR elnevezésű sorozata, olyan RF pumpált, szivárgás mentes, kompakt kivitelű OEM (integrálható) lézerforrás, amely kiváló minőségű lézernyalábú, hullám-vezérlésű lézer előállítását teszi lehetővé. Ez a lézer mind CW (folyamatos), mind modulált (átlag teljesítménnyel vezérelt) üzemmódban használható. A modulált mód az impulzus szélességének, a bemenő jel általi, variálásával valósítható meg.

Az egymástól elkülönített RF elektródák teszik lehetővé a lézernyaláb alakítását, az elektródák behátástól függetlenül, valmint a kiváló közeli és távoli lézeminőséget, minimális sugárnyaláb tágulási hatás mellett.

A fedett resonator kialakításnak köszönhető a kompakt teljesítmény előállítás.

Kialakítási variációk:

Léghűtés: Külső hűtő nélküli változat, mely hűtőventillátorral és hűtőbordákkal (integrált léghűtés) biztosítja a lézer működéséhez szükséges környezeti hőmérséklet stabilitást. Integrálási feladatokhoz létezik olyan kialakítás is, ahol a már kiépített léghűtést lehet felhasználni a lézerforrás hűtéséhez, így nem szükséges a beépített ventillátor (alapkiépítés).

Vízhűtés: Abban az esetben, ha a környezeti hőmérséklet ingadozás meghaladja az előírt értékeket, ezáltal nehezen lehetne tartani a gyártó által előírt hőmérsékletet, javasolt a vízhűtés alkalmazása. Ennél a kivitelnél a lézerforrás belső csövezése biztosítja a hatékony hűtést, szabványos 3/8”-s be- és kimeneti vízcsatlakozás kiépítésével. A hűtőfolyadék szabványos desztillált víz.

Termékpaletta

Teljesítmény

Alap léghűtés

Integrált léghűtés

Alap vízhűtés

Integrált vízhűtés

4-s osztályú

léghűtés

4-s osztályú

vízhűtés

9.3 μm

10W

 

25W

30W

40W

 

50W

60W

 

 

 

75W

 

 

 

100W

 

 

 

120W

 

 

 

150W

 

 

 

 

Általános tulajdonságok:

 • Víz- vagy léghűtéses kivitel
 • Beépített mutató lézer
 • TTL hőmérséklet visszajelző LED
 • Hibajelző LED
 • Kiváló teljesítmény stabilitás
 • Csendes üzemi zajterhelés
 • Szabványos vagy gyors válaszidejű kivitel
 • RoHS megfelelés

 

Lézerspecifikációk

Teljesítmény

10 – 150W

 

Optikai késleltetés

38 ± 10 μs

Hullámhossz

10.6 μm és 9.3 μm

 

Optikai moduláció

100%, 5kHz-ig

Teljesítmény stabilitás

±5%

5 perc folyamatos üzemmód után

 

Súly

9.5 – 40.8 kg

M2

1.3 ± 0.2

 

Környezet

 

Sugárnyaláb méret

4 ± 1 mm

 

Környezeti hőmérséklet

10 – 40 oC

Sugárnyaláb nyílásszög

5 ± 1 mm

 

Relatív páratartalom

<95%

(nem kondenzálódó)

Polarizáció

Lineáris

 

DC bemeneti tápfeszültség

48 VDC

Modulációs jeltípus

TTL kompatibilis

 

Áramefelvétel

20 – 50 A

 

Piaci szegmensek

A nemfémes anyagok lézeres megmunkálásának meghatározó technológiai eleme a CO2 gázlézer. A 10.600 nm hullámhosszú lézer kiválóan alkalmas a műanyagok, kerámiák, fa anyagok, üvegek, stb. jelölésére (gravírozására), vágására valamint hegesztésére is.

E tulajdonságának köszönhetően előszeretettel használják reklámgrafikai cégek, irodaszergyártó vállalkozások, marketing és vizuáltechnikai vállalkozások, de meghatározó eleme a bélyegző gyártásának is.

Az Universal lézer rendszerek a sokoldalúság jegyében lettek tervezve és kialakítva. Az alábbiakban betekintést nyújtunk mindazon alkalmazási területekre és piaci szegmensekre, ahol ezeket a rendszereket leginkább használják elégedett felhasználók sokasága.

Rendszereink olyan tulajdonságokkal lettek felszerelve, melyek segíthetnek az üzleti lehetőségek kibővítésében és új piaci lehetőségek meghódításában.

 

Legelterjedtebb felhaszálási területük:

Építészeti modell gyártás

Fogyasztási cikkek gyártása

Műanyag és textil kivágás

Ajándéktárgy gyártás

Általános gyártástechnológia

Csomagolástechnika

Papíripari megmunkálások

Prototípus gyártás

Jelöléstechnika

Gumibélyegző gyártás

Faipari termékek gyártása

Reklámiapri tárgyak gyártása, gravírozása

 
English (United Kingdom)Hungarian