Ipari - INDUSTRIAL lézer

ILS Industrial Laser

Rendszer specifikációk

Munkaterület 1219 x 610 mm
Maximális tárgy méret 1334 x 762 x 305 mm
Berendezés mérete 1753 x 1105 x 1168 mm
Berendezés súlya 215 kg
Tárgyemelő asztal maximális terhelhetősége 27 kg
Fókuszáló optikák 1,5" (38 mm) és 2" (51 mm), 2,5" (63,5 mm) és 4"
Munkaállomás kezelőfelülete Érintőképernyős kijelzőn keresztül, illetve PC-n keresztül
Rendszer kompatibilitás, igény

Hardver: Asztali számítógép

Szoftver: Windows XP/Vista/7 32/64 bit

PC kapcsolat USB 2.0
Optika védelem Levegő bevezető fúvóka (1,5" és 2" optikához)
Kialakítás Önálló, rögzíthető görgős lábak
Lézerforrás 150 W - ig
Villamos rendszerigény 220 - 240 V / 5A
Elszívó csatlakozás Két 102 mm-es csőcsonk

 

Az ILS sorozat speciális előnyei és lehetőségei

Az ILS esetében ez megoldható személyi számítógéppel is, és a saját paneljéről is (egyszerűbb feladatok vagy ismétlődő, nagysorozatú feladatok esetén).A kisebb munkaállomásokkal szemben saját vezérlő panelje (érintőképernyős felület) van, mely teljesen önálló munkaállomásként való üzemeltetést biztosít. A VLS típusokhoz, hagyományosan Notebook vagy Desktop kialakítású számítógép is szükséges a vezérlő szoftver használatához.Ez a típus lenyitható oldallal készült, mely lehetővé teszi, hogy az asztalméretnél nagyobb méretű tárgyak is megmunkálhatóak legyenek vele, például elődarabolás, vagy folyamatos gyártás esetén.

 

Alap és kiegészítő felszereltségek

Lézerforrások: 10 - 150W - ig

Cserélhető, újratölthető, felújítható a berendezés átalakítása, megbontása nélkül. Különböző teljesítményű források beépítésével változtatható a megmunkálandó anyagok típusa, vastagsága, valamint a vágások, illetve gravírozások minősége.

A lézerforrással a következő anyagok vághatók kiváló minőségben: Papírlap, Műanyag (akril, plexi), Fa, Bőr, Textil, Gumi

Továbbá az alábbi anyagok jelölhetők és gravírozhatóak: Fém, üveg, kerámia, műanyag, fa, bőr, textil, kő


Vezérlő szoftver (alaptartozéka a munkaállomásnak)

Az Universal Lézer munkaállomáshoz tartozó vezérlő program egyszerű, könnyen kezelhető, felhasználó barát. A Laser Interface+ program, mint egy nyomtató meghajtó, egy előre beprogramozott adatbázisra épül (különböző anyagokhoz tartozó, kísérleti úton előre beállított paraméterek), aminek segítségével a program automatikusan kiszámolja a szükséges lézerteljesítményt és a vágófej sebességét ez által biztosítva a tökéletes minőségű vágást illetve gravírozást.
A program azonban lehetőséget ad a paraméterek kézzel, manuális úton történő beállítására is. Így aztán szinte minden anyagtípushoz beállíthatók az ideális megmunkálási paraméterek, melyeket elmentve az adatbázisba, legközelebb már nem kell újból kikísérletezni azokat.
2000 paraméter csomagot lehet a program memória pufferében eltárolni.
Ebben az üzemmódban a lézer tulajdonságain túl a fej pozícióját, a megmunkálás orientációját, kezdőpontját, és egyéb a kivágást, gravírozást segítő lehetőségek állíthatók.
Létrehoztak a programon belül egy előnézeti funkciót is, ahol a kezelő egyszerűen és gyorsan ellenőrizheti, hogy a megadott grafika miként fog elhelyezkedni a valóságban a megmunkálandó lemezen. Amolyan kivágási mintaként mutatja meg a teljes grafikát. A már beállított és lefuttatott megmunkálási program később is újrafuttatható, anélkül, hogy a programot újra meg kellene nyitni.
A rossz minőségű grafikák feljavítására is van lehetőség, a beépített felbontás finomító program segítségével. Ennek segítségével a kisfelbontású grafikák gravírozását is meg lehet oldani, úgy hogy a program segítségével a lézerfej mozgását és a gravírozási teljesítményt a „hiányzó” információk automatikus kiszámításával vezéreli a program, az előre beállított paraméterek alapján.

 

A lézer munkaállomás kiegészítő egységei

1. Méhsejt vágóasztal

A különböző anyagok kivágása során a lézerfény a lemez alátámasztására szolgáló asztalról visszaverődve beégéseket okozhat a felületen. Ennek elkerülésére a vágandó lemezt egy távtartó bakra lehet felültetni. A megoldás hátránya, hogy lágy anyag, például gumi, papír esetén ez a megoldás nem célravezető. E problémák kiküszöbölésére fejlesztették ki az úgynevezett méhsejt asztalt, melynek kialakításából következően a megmunkálandó tárgy, jelen esetben a lemez csak az alátámasztás élein ül, fel, így a lézersugár visszaverődése is, csak az alátámasztás élein fordulhat elő, szinte nullára csökkentve a reflexióból adódó beégést. A kialakítás további előnye, hogy a méhsejt lehetővé teszi, hogy az elszívást az asztalon keresztül, közvetlenül a vágási munkaterület alatt, lehet megvalósítani, javítva az elszívást, illetve a vágás minőségét.

 

2. Levegő bevezetés

A lézeres megmunkálás alapelve a koncentrált energia bevitel, melynek segítségével egy nagyon kicsiny felületre (foltátmérő, mely a lézernyaláb és a fókusztávolság függvénye) igen nagy energiát lehet bevinni. Ez az energia párologtatja el a vágás, illetve a gravírozás során az anyagot a lézer teljesítményének függvényében. Az anyagok vágásához azonban nem elegendő ez a koncentrált energia bevitel. A vágás során keletkező ömledéket el is kell távolítani a vágási résből, hogy a lézernyaláb továbbhaladása után ne hegedjen össze, ami vékony résben marad. Ezt az ömledéket kell kifújni az úgy nevezett segédgázzal, ami ebben az esetben nagy nyomású levegő, melyet kompresszorral állítunk elő (lsd. később). A levegő bevezetést a lézernyalábbal koncentráltan a vágási résre irányítva kell megoldani. Ezt a feladatot legjobban kúpos dűznivel tudjuk megoldani. A dűzni kialakítása alkalmazkodik az adott feladathoz szükséges optikához.

 

3. Különböző fókusztávolságú optikák

A vágások minőségét és lehetőségeit a vágáshoz használt optika és a lézernyaláb paraméterei (átmérője, teljesítménye) határozza meg. E paraméterek függvényében alakul ki a fókuszpontban a sugárnyaláb foltátmérője és a nyaláb széttartása. Ezek erősen befolyásolják, hogy milyen minőségű vágást tudunk létrehozni, illetve, hogy mekkora a maximálisan átvágható anyag, minőségromlás nélkül. Ha a sugárnyaláb paramétereit nem tudjuk egy bizonyos határon túl változtatni, hiszen azt a lézerforrás meghatározza, akkor az optika cserélésével tudunk bizonyos paramétereket befolyásolni. Ennek érdekében a standard 2”-s optikához három különböző lencse egységet ajánlunk:

  • 4”-s fókuszlencse: vastag anyagok vágására
  • 1,5”-s fókuszlencse: precíziós anyagok vágására, és cizellált gravírozáshoz
  • HPDFO (High Power Density Focusing Optics): Ultra precíziós, nagy pontosságú vágásokhoz, és kifinomult grafikájú rajzolatok gravírozásához

 

Egyéb segédberendezések

A komplett munkaállomáshoz hozzátartoznak olyan egységek is, mely nélkül a berendezés üzemeltetése nem biztonságos, illetve adott feladatokat nem is tudna végrehajtani.

 

1. Segédgáz előállítására szolgáló kompresszor

Mint már a korábbiakban leírtuk a lézeres vágás egyik feltétele a segédgáz jelenléte. Ez fémek vágásánál a Nitrogén és az Oxigén, mint a leginkább használatos. Szerves anyagok, mint a jelen esetben is, vágásánál a sűrített levegő is alkalmazható, melyet egy ipari kompresszorral tudunk előállítani. A kompresszor kiválasztásának legfőbb szempontjai az előállított levegő nyomása, hisz ezt a lézeres megmunkálás minősége meghatározza, valamint a zajterhelés, mely a működés közben fellép.
A zajterhelés kiküszöbölését azzal is meg lehet oldani, hogy magát a kompresszort külön helyiségben telepítjük a lézeres munkaállomást kezelőktől elszigetelve. Ennek hiányában lehetőség van a csendes működésű kompresszorok alkalmazására. Pályázatunkban a második opciónak megfelelő csendes járású kompresszort javaslunk, melynek használatához nem szükséges külön helység.

 

2. Levegő előkészítés

A sűrített levegő, mint segédgáz használata, megköveteli, hogy a befújt levegő por és szennyeződésmentes, valamint megfelelően száraz legyen. Ezek a követelmények alapvetően szükségesek a megmunkálási minőség biztosításához, valamint az optikai rendszer minőségének és állapotának megőrzéséhez (optikára lerakódó por vagy pára beégéseket okozhat). Ennek érdekében a kompresszor által előállított sűrített levegőt szűrni és szárítani kell. Ehhez cégünk szintén a magyarországi szervízhálózattal és alkatrész bázissal rendelkező, nagyón megbízható cég termékeit kínálja.

 

3. Lézer fűst elszívó

A lézeres megmunkálások alapelve, hogy a lézer, mint a koncentrált energiatovábbító eszköze egy nagyon kis helyre koncentrálva hőt visz be, ami elpárologtatja az anyagot. Gyakorlatilag bevitt energia szabályozásával tudjuk elérni, hogy teljes keresztmetszetében átvágjuk az anyagot, vagy éppen csak egy adott mélységben mélygravírozást végzünk.

Bármely megmunkálási formát választunk, az anyag elpárologtatása, elégetése füsttel, gáz keletkezésével jár, mely káros lehet az egészségre, a környezetre és nem utolsó sorban a berendezés érzékeny alkatrészeire is.
Ezért fontos, hogy a keletkező füstöt, gázokat el tudjuk szívni a megmunkálás környezetéből és szűrés, illetve a káros anyagoktól való mentesítése után a környezetbe jutassuk. E feladatot hivatottak ellátni, a kifejezetten lézeres megmunkálás során keletkező gázok, eltávolítására és szűrésére kifejlesztett Lézerfüst elszívó berendezések. 
Elszívás mindenfajta megmunkáláshoz feltétlenül szükséges, e nélküli használata esetén egészségre és a berendezésre káros anyagok kerülhetnek a levegőbe.

 
English (United Kingdom)Hungarian